torsdag 4 november 2010

Millas bröd

Ca 12 st

50 gram smält smör/margarin
50 gram jäst
5dl vatten eller 2 1/2 dl vatten och 2 1/2 dl mjölk
(jag använder alltid bara vatten, brödet blir lite segare med Vatten/mjölk kombinationen)
ca 12dl vetemjöl eller 2dl vetekli, 2dl, linfrö, 2dl rågsikt och resten vetemjöl

Smält smöret och häll i vattnet, värm till 37 grader.
smula jästen i en degbunke och häll i saltet. Tillsätt degvätskan och rör ordentligt.
Jag använder mej av en degassistent.
Tillsätt mjölet lite i taget och blanda ordentligt.
"Knåda" degen minst 10 minuter.
Jäs i 30 minuter under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan skär bara upp degen i lagoma bitar, doppa i lite mjöl och lägg de på papprad plåt.
Täck över och jäs ytterligare 30 min.
Grädda i 225-250 grader ca 13 minuter.
Pensla lite med vatten innan bröden läggs under bakduk för lite svalning.

Ät och njut!

Inga kommentarer: