50 g havregryn (ca 1,5 dl)
2 dl kokhett vatten
1 burk (150g) vetesurdeg
25 g jäst
4 dl kallt vatten
12,5 dl vetemjöl special
1 msk salt
1 msk honung
1 msk oliv- eller rapsolja
Koka upp 2 dl vatten. Häll det över havregrynen och låt det svälla och svalna ca 30-60 min. Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och kallt vatten.
Tillsätt alla ingredienser utom salt och honung.
Knåda till en elastisk deg i maskin i ca 10 min eller 15 min för hand.
Häll i salt och honung i slutet av knådningen. Degen får vara lös men inte kladdig.
Forma degen till ett bröd och låt jäsa i en ren bunke med plast i 2 h.
Forma degen till 2 bröd och placera på en plåt och sikta lite havregryn och mjöl över bröden. Lägg över plast. Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 260 gr och sätt in en form med 0,5 dl vatten.
Gör några snitt över brödet precis innan att plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 gr. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg i ca 35 min.
Låt svalna på galler.
Ät och njut!
Receptet är hämtat från bloggen: http://www.femme.se/bakverkochfikastunder/
Jag har vidareutvecklat receptet och tillsatte:
ca 1 dl krossade linfrön
ca 1 dl 4 korns kross
ca 1 msk brödkryddor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar