söndag 22 september 2013

Enkla wienerbröd

100 g margarin eller smör
6 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g jäst
3/4 dl kall gräddmjölk ( går bra med röd mjölk också)
2 ägg

Fyllning:
100 g margarin eller smör
1/2 - 1 dl florsocker
2 tsk kardemumma
eller 2 tsk vaniljsocker (jag använder vaniljsocker, man kan ju ta 50/50 också)

Pensling och garnering:
1 ägg
mandelsspån

Arbeta in margarinet i mjölet.
Tillsätt sockret.
Smula jästen i vätskan.
Tillsätt den samt äggen.
Häll detta i mjölblandningen.
Arbeta samman degen.
Kavla ut den till en avlång kaka, 30*40 cm.

Rör ihop margarin, florsocker, kardemumma/vaniljsocker till fyllningen.
Bred den på kakan och rulla ihop.
Skär längden i bitar.
Lägg dessa med snittytan uppåt i bakformar.
Låt bullarna jäsa i 1 tim i rumstemperatur.
Pensla på uppvispat ägg.
Strö på mandel.
Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
Ugn 250 grader, Varmluft 225 grader.

Ät och njut!

Min mormor bakade alltid sådana bullar och jag har letat efter receptet hur länge som helst.
Jag hittade receptet av en slump i boken Sju sorters kakor .

Inga kommentarer: